Klantenservice: 0345-548 905           info@fairlygoods.nl

Inloggen

Rian Impex Pvt Ltd
India

Producent : Rian Impex Pvt Ltd

Lev. Code : IN01

Land : India

Project Siamese Export Co.

Zo’n tweehonderd jaar geleden emigreerden vanuit Perzië, het huidige Iran, vele families naar Kashmir in India. Zo ook de familie van de heer Hussain. Deze emigrantenfamilies beheersen van oudsher het ambacht van weven en het maken en beschilderen van papier-maché producten. Om de eeuwenoude (van ouder op kind overgedragen) vakkennis in stand te houden en werkgelegenheid, en dus een geregeld inkomen voor de families te creëren, heeft de heer Hussain in 1969 een coöperatie opgezet. Deze coöperatie organiseert onder meer gezamenlijke productieactiviteiten en productverkoop. Vanwege de onrust in Kashmir nam de verkoop aan toeristen helaas af. Voor de heerHussain een reden om de producten te exporteren. Momenteel zijn 50 families bij het project Siamese Export Co aangesloten. De winst van de onderneming gaat naar de gezondheidszorg en diverse scholingsactiviteiten voor kinderen.

Ambachtelijk gemaakte papier-machédoosjes uit India

Van dit prachtige papier-maché kunstwerk zijn alle bewerkingen met de hand gedaan. Dat begint met het mengen van papier met rijstemeel en water. Daarna wordt het een paar keer gemalen en in de week gezet, zodat er een zeer fijn mengsel ontstaat. Door het fijne mengsel te smeren om één van demallen van klei en deze twee weken te drogen in de zon, ontstaat de juiste vorm. Nadat de mal is verwijderd, wordt de vorm opgeschuurd en geëgaliseerd. De twee lagen kalksteenpoeder, vastgezet met dunne lijm, zorgen voor extra sterkte. De fijne stukjes papier zorgen voor een fraaie ondergrond.

Dan is het schilderwerk aan de beurt: eerst de achtergrond, daarna het motiefwerk om het geheel uiteindelijk te fixeren met twee laklagen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van loodvrije verf. Het ontwerp en schilderwerk vraagt naast talent, jaren van opleiding. Met dit doosje heeft u dan ook een uniek stuk ambachtswerk in handen.