Klantenservice: 0345-548 905           info@fairlygoods.nl

Inloggen

TARA Projects
India


TARA

Agra Bazaar is een speksteenwerkplaats in Agra, Uttar Pradesh. Om betere werkomstandigheden en een ruimere werkplek te bieden, werd de werkplaats in 1998 door Tara gebouwd. Agra staat bekend om de beroemde Taj Mahal, een van de zeven wereldwonderen. Het is een grote kunst van inleg- en snijwerk op de witte marmeren steen. De traditie van dit geweldige inleg- en snijwerk wordt in de stad van generatie op generatie doorgegeven. Zo bleef de traditie van het speksteenambacht bestaan, hoewel het met de tijd is veranderd. Vroeger werd deze kunst in het land gebruikt, maar met het verstrijken van de tijd begonnen de ambachtslieden te werken met de andere stenen zoals Gorara en Palewa, die gemakkelijk te snijden en te vormen zijn. Ook de ontwerpen vielen in de smaak bij de westerse toeristen. Vandaar dat de speksteenartikelen populair werden in Europa en andere landen.

Tara werkt al meer dan drie decennia in Agra. Het zorgde voor levensonderhoud en steunde de lokale speksteenambachtslieden die speksteenproducten produceerden. Vroeger werkten de ambachtslieden vanuit hun huis en produceerden ze beperkte items en ontwerpen zoals de beelden van goden, dieren zoals olifanten en het inlegwerk / snijwerk op de dozen. Ze hadden geen goede infrastructuur. Hun familieleden, waaronder de kinderen, werden ook bij het werk betrokken. De kinderen gingen niet naar school en inhaleerden het stof, wat een nadelig effect op hun gezondheid had. Naast het stof dat uit het productieproces kwam, vormde het de grootste uitdaging omdat het het milieu verslechterde. Daarom werd sterk beseft dat er een betere, ruime werkplek voor de ambachtslieden moest worden gebouwd, waar het hele proces op één plek kan worden gedaan, de kwaliteitsproducten kunnen worden bewaakt en het stof kan worden gecontroleerd. Vandaar dat Agra Bazar werd geïnitieerd.

Tegenwoordig zijn er ongeveer 50 ambachtslieden die speksteenambachten produceren in de werkplaats van Agra Bazar. Ze gebruiken zowel hand- als semi-handbediende machines / technieken zoals een draaibank om een aantal items te produceren. De speksteen wordt verkregen uit Centraal-India en Rajasthan.

De ambachtslieden werken op stukloon en de prijzen worden in onderling overleg bepaald in een georganiseerde commissie. Ze verdienen betere lonen dan in de commerciële markt zonder een aannemer ertussen. Ze kunnen Rs.9000/- tot Rs.14000/- per maand verdienen. Het is voor ons allemaal vandaag de dag een kwestie van voldoening dat veel van de ambachtslieden in staat zijn hun land te kopen en hun eigen huizen te bouwen. Hun leven is zekerder geworden en hun kinderen krijgen onderwijs. Tara geeft gratis onderwijs aan de kinderen in hun gemeenschap.

Als beleid organiseert Tara van tijd tot tijd bewustmakingssessies en motiveert ze de ambachtslieden om maskers te dragen die hen gratis worden verstrekt. In de werkplaats is een stofzuigkamer gebouwd om het stof te beheersen door de sterke afzuigventilatoren te installeren om het stof te beheersen dat anders de lucht in gaat. Er wordt ook naar gestreefd om de spullen te maken van de rest- en afvalsteen.

Alle ambachtslieden zijn ook voorzien van een medische verzekering. Van tijd tot tijd worden er ook gezondheidskampen georganiseerd voor hen en voor hun gezinsleden. De ambachtslieden worden aangemoedigd om het geld te sparen via SHG-spaarprogramma's. Ook wordt er regelmatig een boomplantage georganiseerd.


‍